Νιτρογλυκερίνη: Μην αγγίζετε...

Η Νιτρογλυκερίνη είναι ένα παχύρευστο ελαιώδες υγρό. 

 Παρασκευάζεται εύκολα με επίδραση HNO3 και H2SO4 σε γλυκερίνη.

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη δεδομένου ότι εκρήγνυται με την παραμικρή  ανατάραξη 

εάν δε διατηρείται υπό ψύξη.

Αυτή η απρόβλεπτη συμπεριφορά της νιτρογλυκερίνης, οφείλεται και στην αυτάρκειά της σε οξυγόνο. 

   
 Με μια ελαφριά ώθηση η νιτρογλυκερίνη, μπορεί να αναδιατάξει τα προϊόντα της σύμφωνα με την αντίδραση:


Η σταθερότητα των προϊόντων της αντίδρασης οφείλεται στους ισχυρούς δεσμούς τους. Όλοι οι δεσμοί στα προϊόντα είναι ισχυρότεροι από αυτούς στη νιτρογλυκερίνη.

Η δύναμη της έκρηξης στη νιτρογλυκερίνη οφείλεται:
Στην ταχεία αντίδραση
Στον τεράστιο όγκο των παραγόμενων αερίων.
Επιπρόσθετα η τεράστια αύξηση της εντροπίας που παρατηρείται συμβάλει στο αυθόρμητο της μετατροπής

Βιβλιογραφικές παραπομπές: Εbbing Gammon, Γενική Χημεία, εκδόσεις Τραυλός
Αναστάσιος Βάρβογλης, Χημεία και καθημερινή ζωή, Κάτοπτρο 2006