Τα
καπνιστά τρόφιμα είναι γνωστό ότι .αρέσουν σε πολλούς. Η
διαδικασία όμως του καπνίσματος επιβαρύνει τα τρόφιμα με πολυπυρηνικούς
αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Οι ενώσεις αυτές αποτελούν
καρκινογόνα ενώ ΔΕΝ συμβάλουν στο άρωμα.
Απεναντίας, οι
ενώσεις που δίνουν τη μυρωδιά του καπνιστού:
- ΔΕΝ είναι καρκινογόνες (είναι κυρίως φαινόλες)
- Παρασκευάζονται συνθετικά και κυκλοφορούν στο εμπόριο
Πολλά
καπνιστά δεν έχουν υποστεί διαδικασία καπνίσματος, απλά εμπλουτίζονται με τις ουσίες που δίνουν τη μυρωδιά του καπνιστού.
Βιβλιογραφικές παραπομπές: Αναστάσιος Βάρβογλης, Χημεία και καθημερινή ζωή, Κάτοπτρο 2006
Βιβλιογραφικές παραπομπές: Αναστάσιος Βάρβογλης, Χημεία και καθημερινή ζωή, Κάτοπτρο 2006